RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Kultura

Dan Dužijance 15. avgusta po prvi put na trgu

Marijana Tolimir | 7. avgust 2019. | 11:35 | Kultura

Dan Dužijance 15. avgusta po prvi put na trgu

Dan Dužijance, jedan od četiri praznika bunjevačke nacionalne manjine, održaće se i ove godine 15. avgusta, ali po prvi put na centralnom gradskom trgu. Kako najavljuju iz Bunjevačkog nacionalnog saveta, posetioce očekuje bogat kulturno-umetnički program koji će se završiti Bandašicinim kolom.

Dan Dužijance Bunjevci će ove godine proslaviti na otvorenom, za razliku od ranijih godina kada je ova praznik obeležavan  svečanom akademijom u Gradskoj kući. Iz Bunjevačkog nacionalnog saveta pozivaju sve građane da se priključe, kako bi zajedno proslavili stari običaj jedni sa drugima.

Obeležavanje nacionalnog praznika počeće dan ranije, 14. avgusta misom zahvalnicom u Franjevačkoj crkvi u 18 časova, dok na sam Dan dužijance, 15. avgusta, program počinje u 19 časova okupljanjem isped Bunjevačke matice, zatim sledi svečani defile kroz grad, polaganje venaca na bistu Blaška Rajića, a u 20 časova počela svečana priredba.

Čast da kandiduju bandaša i bandašicu ove godine pripala je Tavankutu, i to će biti dvoje mladih ljudi – Dunja Mačković i Vladimir Vuković.

Ostale vesti iz ove kategorije