RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Zdravstvo

UV zračenje visoko - obavezna zaštita od sunca

Aleksandra Orlić | 7. avgust 2019. | 13:48 | Zdravstvo

UV zračenje visoko - obavezna zaštita od sunca

Pored visokih temperatura ovih dana, i indeks UV zračenja je gotovo u celoj zemlji u kategoriji visokog i vrlo visokog, zbog čega je važno da obratimo pažnju na umereno izlaganje suncu, kao i da preduzmemo sve mere zaštite, apeluju stručnjaci.

Boravak na suncu je vrlo bitan, jer predstavlja izvor života i nadoknađuje potrebe organizma za nezamenljivim - D vitaminom. Međutim, pored brojnih pozitivnih efekata, prekomerno izlaganje sunčevim zracima, može dovesti do opekotina, suvoće kože, proširenih kapilara i sunčanice. Kao fatalna posledica izloženosti ultraljubičastim zracima, je mogućnost pojave kožnih tumora, koji se manifestuju nakon nekoliko godina, pa čak i decenija.

Čovek prosečne građe bi trebalo da, prilikom jednog apliciranja kreme za zaštitu od sunca, na telo ravnomerno nanese količinu od šest kafenih kašičica, što je oko 30 grama. Naročito je važno da preparat za sunčanje sadrži adekvatnu zaštitu od UVA i UVB zračenja, kao i da bude ogdovarajuće jačine, sa najmanjim faktorom 15.

Ukoliko provodite duže vremena na suncu, naročito kada je visok indeks UV zračenja, zaštitna sredstva treba nanositi na svaka dva sata, ili pak na 40 minuta, ako se nalazite u vodi. Pored brojnih preparata, preporuka je da tokom letnjih dana nosimo svetlu, laganu odeću, u kombinaciji sa šeširom i naočarima za sunce. Ovakvo odevanje preporučljivo je čak i kada ima oblaka, jer i tada vreba opasnost od štetnog zračenja, a kao najveća prevencija od neželjenih posledica je izbegavanje boravka na suncu u periodu od 10 do 16 časova.

Ostale vesti iz ove kategorije