RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Zdravstvo

Ekipe hitne pomoći imaju pune ruke posla

Marijana Tolimir | 8. avgust 2019. | 10:28 | Zdravstvo

Ekipe hitne pomoći imaju pune ruke posla

Zbog visokih temperatura u poslednjih nedelju dana ekipe Službe hitne medicinske pomoći imale su pune ruke posla – i po 35 intervencija u jednoj smeni. Na terenu su najčešće intervenisali zbog kolapsa, dok su u ambulanti pomoć najčešće tražili hronični bolesnici. Zbog vrelog talasa koji se nastavlja i naredne nedelje, lekari savetuju mere opreza.

Izrazito toplo vreme u kombinaciji sa visokom vlagom može dovesti do brojnih zdravstvenih tegoba. Pre svega jer se pojačano znojimo, zbog čega gubimo tečnost, objašnjava dr Vanja Vujinoć iz Službe hitne medicinske pomoći. Upravo zbog vremenskih neprilika, ova Služba je protekle nedelje na teren najčešće izlazila zbog kolapsa,dok su se pacijenti u ambulantu javljali zbog čitavog niza simptoma uzrokovanih tropskim temperama.

A kako ne bi bismo doveli sebe u opasnost i kako bismo što lakše prebrodili letnje dane koji su pred nama, dr Vujinović savetuje da na prvom mestu uzimamo dovoljne količine tečnosti i to prema ustaljenom rasporedu, kako ne bismo dehidrirali. Važan je i izbor namirnica koje unosimo, kao i garderoba, ali i adekvatna zaštita od sunca, dodaje doktorka.

Ipak, najugroženiji su hronični bolesnici i to oni koji boluju od kardivaskularnih i oboljenja perifernih krvnih sudova, kao i hronične opstruktivne bolesti pluća, ističe naša sagovrnica. Uz sve mere prevencije koje važe i za zdravu populaciju, obolelim od hroničnih bolesti savetuje se redovno uzimanje terapije, a kardiovaskularnim učestalo merenje krvnog pritiska uz eventualnu korekciju lekova, za koju mogu uvek da se posavetuju pozivanjem Službe hitne medicinske pomoći.

Ostale vesti iz ove kategorije