RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Društvo

Kupanje na bazenu uz poštovanje pravila

Aleksandra Orlić | 8. avgust 2019. | 13:13 | Društvo

Kupanje na bazenu uz poštovanje pravila

Sa početkom kupališne sezone, dolazi i vreme pojačanog rizika od utapanja. Posetioci subotičkih bazena svakodnevno su pod budnim okom spasilače ekipe, koja na sreću, od juna nije imala ozbiljnijih intervencija.

Kada odlučite da spas od visokih temperatura pronađete na gradskim bazenima, važno je da boravak pored i u vodi bude prijatan kako za vas, tako i za ostale kupače. Pored takozvane „vodene barijere“, na bazenu Dudova šuma, jasno su istaknuta osnovna pravila ponašanja koja se odnose na sve korisnike. Iz zdravstvenih i higijenskih razloga, pre ulaska u vodu, obavezan je odlazak pod tuš kako bi se izjednačila temperatura tela sa vodom u bazenu, u kojem ne bi trebalo boraviti punog stomaka, pod dejstvom alkohola ili psihoaktivnih supstanci. 

Iskustva spasilaca su da stariji sugrađani u velikoj meri poštuju „bonton“, dok se dobro poznati zvuk pištaljke, najčešće čuje kao opomena na neprimereno ponašanje mlađih kupača.

Ukoliko vrednost žive na termometru prelazi 30. podeljak, ovaj vid letnjeg rashlađivanja treba izbegavati u najtoplijem delu dana, kako ne bi došlo do toplotnog udara ili prekomerne telesne iscrpljenosti, koja u vodi može predstavljati veliku opasnost, pa čak i dovesti do fatalnog ishoda. Od početka otvaranja kupališne sezone, na bazenima u Subotici, zabeležene su samo lakše fizičke povrede plivača, poput posekotina, koje je uigrana spasilačka ekipa brzo i uspešno sanirala.

Ostale vesti iz ove kategorije