RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Društvo

Nezaobilazna poslastica gradskih dešavanja

Aleksandra Orlić | 9. avgust 2019. | 13:51 | Društvo

Nezaobilazna poslastica gradskih dešavanja

Od jutros se centrom grada širi miris sveže pečenog kolača na žaru, poznatijeg kao kurtoš. Priliku da probaju i pazare ovu poznatu poslasticu imaju brojni sugrađani i turisti, u vreme velikih subotičkih vašara, praznika i dešavanja poput „Dužijance“, čiji program je počeo juče.

U prevodu „dimnjak“ ili „odvod dima“, naziv i poreklo kurtoš kolača potiče iz Rumunije, tačnije iz Erdelja, u kom veliki broj populacije čine Mađari. Ovaj specijalitet domaćice iz komšijskih krajeva, od davnina prave kao poslasticu uz prazničnu trpezu, za svadbe, krštenja ili dragocene goste, te predstavlja neki vid počasti, onome kome se posluži. Neobičan „kolač na žaru“ je u Suboticu stigao pre četrnaest godina, kada je porodica Šoš odlučila da se oproba u njegovom pravljenju, po tradicionalnoj recepturi.

Ovaj slatkiš može se probati u kombinaciji sa mnoštvom ukusa, poput šćeera, oraha, cimeta, vanile, kakaa, pa čak i nutele. Kako kaže Marija, kupci vole različite ukuse i uvek su radi da probaju nešto novo.

Pre više od deceniju, ovaj kolač bio je nepoznanica ovdašnjem stanovništvu. Danas je nemoguće zamisliti neko veće dešavanje u gradu, a da centrom ne kruži prijatan miris, te će tako posetioci svih tekućih i predstojećih manifestacija biti u prilici da uživaju u slatkoj manufakturi porodice Šoš. 

Ostale vesti iz ove kategorije