RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Društvo

U znak završetka žetve, održana 109. Dužijanca

Marijana Tolimir | 12. avgust 2019. | 11:43 | Društvo

U znak završetka žetve, održana 109. Dužijanca

Misom u Crkvi Svete Terezije Avilske, povorkom kroz grad, kao i predajom hleba od novog roda pšenice, održana je centralna i završna svečanost još jedne, 109. Dužijance – običaja karakterističnog za ovdašnje paore, kojim se zahvaljuju Bogu na prinosu.

U svečanim nošnjam, na karucama ukrašenim žitom, stižu bandaš i bandašica - centralne ličnosti Dužijance, običaja koji se više od veka slavi u znak završetka žetve. Ta čast je ove godina pripala Snežani Skenderović i Pavlu Horvackom, koji nisu krili uzbuđenje, jer kažu da se samo jednom u životu postaje, te da je za njih  to velika čast, ali i odgovornost.

Hleb ispečen od novog brašna, kao simbol mukotrpnog rada na njivi, bandaš i bandašica  predali su gradonačelniku, koji ga je, kako tradicija nalaže,  pokazao na sve četiri strane sveta.

Dužijanca je značajna kako za poljoprivrednike sa ovih prostora, tako i hrvatsku zajednicu, ustiču organizatori. Međutim, ona je i gradska manifestacija, a u poslednjih nekoliko godina ima i predznak međunarodna – budući da dolaze gosti iz susednih država.

Još jedna, 109. po redu Dužijanca, održana je pod ličnim pokroviteljstvom Tibora Navračića, evropskog komesara za kulturu, obrazovanje, omladinu i sport.

Centralnoj proslavi Dužijance, prethodilo je niz manjih u mestima u okolini Subotice, kao i mnoštvo propratnih manifestacija.

Ostale vesti iz ove kategorije