RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Društvo

Ko vodi računa o bezbednosti na dečijim igralištima?

Aleksandra Orlić | 14. avgust 2019. | 13:27 | Društvo

Ko vodi računa o bezbednosti na dečijim igralištima?

U našoj zemlji ne postoji statistika povrede dece na igralištima, ali je poznato da se najčešće nezgode dešavaju na ljuljaškama, penjalicama i toboganima. Razlog tome je, kako kažu iz Instituta za zaštitu na radu Novi Sad, što veliki broj igrališta u Srbiji ne podleže zahtevima i pravilima standarda Pravilnika o bezbednosti dečijih igrališta, koji je stupio na snagu u junu ove godine.

Neadekvatno postavljene podloge, premalo rastojanje između sprava poput tobogana i ograda, nestručno postavljanje i temeljenje opreme, lom i habanje, samo su neki od nedostataka koji se najčešće mogu uočiti na dečjim igralištima. Novi Pravilnik o bezbednosti dečijih igrališta, nalaže da se sva igrališta na otvorenom prostoru, kao što su parkovi, vaspitno-obrazovne ustanove, hoteli, pumpe i drugi, moraju uskladiti sa osnovnim propisima, kako bi predstavljali bezbedan prostor za igru i boravak mališana. Igraonice u zatvorenom prostoru ili u privatnoj imovini nisu predmet Pravilnika.

Preglede igrališta rade imenovana tela, koja za to imaju dozvolu od Ministarstva privrede, a koja nakon što utvrde da su ispunjeni svi propisani uslovi, izdaje jednogodišnji sertifikat o ispravnosti.

Prvi pregled igrališta ugovara lice odgovorno za postavljanje, dok se redovni – godišnji  i vanredni obavljaju po pozivu vlasnika, bilo da je to lokalna samouprava, javno preduzeće ili privatnik. Od početka primene Pravilnika, iz Instituta kažu da na njihovu adresu do sada nije pristigao nijedan zahtev.

Pravilnikom je predviđeno i postavljanje informativne table na igralištu, na kojoj će prvenstveno pisati da li je ono bezbedno, kako i kome možete da se obratite ukoliko primetite neke nepravilnosti. Od ove godine za tekuće održavanje dečijih igrališta u našem gradu nadležan je Sekretarijat za komunalne poslove, energetiku i saobraćaj, dok nadzor obavlja Sekretarijat za inspekcijsko-nadzorne poslove.

Ostale vesti iz ove kategorije