RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Društvo

Bunjevci obeležili nacionalni praznik – Dan Dužijance

Marijana Tolimir | 16. avgust 2019. | 12:12 | Društvo

Bunjevci obeležili nacionalni praznik – Dan Dužijance

Svečanim defileom od Bunjevačke matice do trga, polaganjem venaca na bistu Blaška Rajića, Bunjevci su po prvi put na centralnog gradskom trgu, obeležili nacionalni praznik – Dan Dužijance.

Predajom hleba od novog brašna predsednici Bunjevačkog nacionalnog saveta, simbolično je označen kraj žetve i mukotrpnog rada i obeležen još jedan Dan Dužijance.

Čestitajući Bunjevcima nacionalni praznik, gradska menadžerka, Zagorka Panić, poručila je da će u lokalnoj samoupravi uvek imati sigurnog partnera za sve manifestacije koje baštine kulturu i tradiciju, jer je, kako je naglasila, Subotica poznata po različitosti koja nas sve spaja.

U Ime Pokrajinske vlade, Danu Dužijance prisustvovao je dr Zoran Milošević, sekretar za visokoobrazovanje, koje je istakao da ovaj praznik nije samo tradicija, već i moderna Srbija, koja u sebi sadrži sve one vrednosti kojima stremimo.

Od praznika prošle godine mnogo toga se promenilo, poručio je Ivan Bošnjak iz Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, spomevši da je odluka da se iz većnice slavlje preseli na trg bila ispravna, kao i da je od govora, bunjevački  danas standardizovan jezik.

Dan Dužijance jedan je od četiri nacionalna praznika, a obeležava se na Veliku Gospojinu, 15. avgusta.

Ostale vesti iz ove kategorije