RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Zdravstvo

Broj obolelih od salmoneloze u skladu sa prosekom

Sanda Mileusnić | 30. avgust 2019. | 12:45 | Zdravstvo

Broj obolelih od salmoneloze u skladu sa prosekom

Na teritoriji grada Subotice ove godine prijavljeno je 25 slučajeva lica obolelih od salmoneloze. Ova cifra je u skladu sa višegodišnjom statistikom, poručuju stručnjaci.

Salmonela je bakterija koja se nalazi isključivo u životinjama, pa konzumiranje nedovoljno termički obrađenih namirnica životinjskog porekla dovodi do opasnosti od nastanka salmoneloze. Kako je uglavnom sezonskog karaktera, najčešće se od nje oboleva u toplijem delu godine, odnosno od aprila do oktobra. Naši sugrađani kažu da se ne pribojavaju ove infekcije.

Najčešći uzročnici infekcije salmonelom su meso, mlečni proizvodi i jaja,  pa bi pravljenje torta sa filom od sirovih jaja trebalo izbegavati, napominje epidemiolog Nebojša Bohucki, čiji je savet da namirnice uvek pravilno termički obradimo.

Period inkubacije ove bakterije traje od pola  pa do tri dana, a simptomi bolesti su mučnina, bolovi u stomaku, povraćanje i proliv, koji mogu biti praćeni visokom temperaturom. Uglavnom se leči ambulantno, terapijom probioticima u trajanju od sedam dana, a u nekim slučajevima pacijent može da bude i hospitalizovan. Lečenje ne treba preduzimati na svoju ruku, već je neophodno javiti se lekaru.

Tokom poslednjih deset godina, na području našeg grada beleži se od 20 do 25 obolelih od salmoneloze na 100.000 stanovnika, pa u Zavodu za javno zdravlje očekuju da će i ovogodišnja cifra pratiti taj prosek. Iako kod najugroženije kategorije stanovništva ova infekcija može da dovede i do smrtnog ishoda, takvih slučajeva  u Subotici, na sreću, proteklih godina  nije bilo.

Ostale vesti iz ove kategorije