RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Kultura

Prva samostalna izložba Marijane Buljovčić u Subotici

Aleksandra Orlić | 3. septembar 2019. | 15:10 | Kultura

Prva samostalna izložba Marijane Buljovčić u Subotici

Podovom obeležavanja Dana grada, u Savremenoj galeriji Subotica otvorena je izložba radova pod nazivom „Space shuffle“, kojom se mlada Subotičanka, Marijana Buljovčić, po prvi put samostalno predstavila publici u svom rodnom gradu.

Postavka u izložbenom prostoru Rajhlove palate, predstavlja radove koji su nastali za vreme osnovnih i master studija ove umetnice  na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, na smeru slikarstvo u klasi profesora Dragana Matića. U pitanju su slike, grafike, crteži i instalacije u različitim formatima u kojima se umetnica izražava prostornim komponentama kroz igru svetlosti i senke.

Kustos izložbe Miroslav Jovančić je, citatom iz ciklusa pesama Vilijama Blejka „Venčanje neba i pakla“, prisutnima ukazao kako mogu posmatrati i razumeti apstraktnu postavku mlade autorke, za koju kaže da je pripadnica novog talasa umetnosti na vojvođanskom prostoru.

U čast obeležavanja Dana grada, Savremena galerija Subotica svake godine predstavi nekog od zavičajnih autora, a kako je istakao direktor ove kulturne ustanove, Blaško Arpad, nastojaće da tu tradiciju neguje i narednih godina. „Space shuffle“ uvući će u paralelan univerzum svakog posetioca izložbe, sve do 10. oktobra, do kada je postavljena.

Ostale vesti iz ove kategorije