RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Zdravstvo

Povratak svakodnevnim obavezama nakon godišnjeg odmora predstavlja veliki stres

Aleksandra Orlić | 6. septembar 2019. | 15:06 | Zdravstvo

Povratak svakodnevnim obavezama nakon godišnjeg odmora predstavlja veliki stres

Nedelju koja je za nama, obeležio je početak nove školske godine, koja u onima koji ponovo sedaju u  školske klupe budi različite osećaje. Povratak svakodnevnim obavezama nakon letnje pauze, ne pada teško samo najmlađima. Naime, kod većine odraslih završetak odmora i vraćanje na posao, izaziva veliki stres. 

Septembar je mesec kada se vraćamo dnevnoj rutini, koja zahteva planiranje ubrzane svakodnevice i brojnih radnih zadataka. Prvih dana nakon godišnjeg odmora, mnogi zaposleni se neretko susreću sa osećajima bezvoljnosti, tromosti, neraspoloženja i melanholije, ali ima i onih koјima  povratak obavezama na poslu ne predstavlja problem.

Depresivno stanje nakon povratka sa godišnjeg odmora, stručnjaci objašnjavaju, može se pojaviti u različitim oblicima, čiji intenzitet zavisi od dužine trajanja odsutnosti sa posla, okruženja na radnom mestu, a naročito od ispunjenosti poslom koji obavljamo. Takozvani „umor posle odmora“ traje par dana, a može se ublažiti ukoliko se sa letovanja vratimo nekoliko dana pre povratka na posao.

Prevencija depresije ovog tipa, prema rečima dr Zorice Dragaš iz Centra za promociju zdravlja, počinje još u uzrastu kada biramo svoje zanimanje, koje bi trebalo prilagoditi svojim sposobnostima i željama. Pored toga, veliki uticaj ima i radno okruženje.

Depresija posle godišnjih odmora sve je učestaliji problem, te je generalni savet da se vreme provedeno van posla, svakodnevno obogati hobijima ili aktivnostima koji nam pružaju zadovoljstvo kako bi smo bili rasterećeniji i srećniji.

Ostale vesti iz ove kategorije