RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Zdravstvo

Prevencija ključna u smanjenju stope samoubistava

Aleksandra Orlić | 10. septembar 2019. | 14:21 | Zdravstvo

Prevencija ključna u smanjenju stope samoubistava

Svetski dan prevencije samoubistva, 10. septembar, dočekujemo sa podacima da je tokom prošle godine 40 osoba iz Severnobačkog okruga izvršilo suicid. Među onima koji su digli ruku na sebe pretežno su muškarci, a posebno brine činjenica da je 16 odsto osoba mlađe od 50 godina.

Stopa suicida u Srbiji lagano opada, ali se naša zemlja još uvek ubraja među one sa srednje visokom, pri čemu se Severnobački okrug nalazi u samom vrhu. Na nedeljnom nivou, na Odeljenje psihijatrije Opšte bolnice Subotica pristigne jedan do dva sugrađana, koji su pokušali sebi da oduzmu život, od kojih je najveći broj mladih.

Samoubistvo kao način rešavanja problema, odavno je prisutno kao pojava, do čijeg pokušaja dovodi niz unutrašnjih osećaja, poput nesigurnosti, bezvrednosti, emocija povodom raskida ljubavnih i porodičnih veza, i drugo. „Kap koja najčešće prelije čašu“ je akutna konfliktna situacija u samoj osobi, kada ona ne vidi drugi izlaz osim da sebi oduzme život, te se povlači u sebe, upada u depresiju i i neretko se izoluje iz društvenog života.

Osim Odeljenja psihijatrije u Opštoj bolnici, postoje savetovališta u Centru za socijalni rad i SOS služba, za prevenciju i pomoć licima koja su pokušala da izvrše samoubistvo, ali i onima koji u svojoj okolini imaju osobu sklonu suicidu.

Ostale vesti iz ove kategorije