RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Kultura

Počeo XVIII Festival bunjevačkog narodnog stvaralaštva

Aleksandra Orlić | 11. septembar 2019. | 14:30 | Kultura

Počeo XVIII Festival bunjevačkog narodnog stvaralaštva

Izložbom „Pop Pajo Kujundžić i njegova borba za bunjevački maternji jezik“, u holu Otvorenog univerziteta, svečano je otvoren 18. Festival bunjevačkog narodnog stvaralaštva, koji će trajati do 13. septembra.

Osamnaestogodišnjica koja slavi narodno stvaralaštvo Bunjevaca, proći će u znaku značajne ličnosti - Popa Paje Kujundžića, te je tako povodom obeležavanja 160 godina od njegovog rođenja, prvog dana manifestacije, položeno cveće na njegovu večnu kuću na Bajskom groblju. Njegov život, rad i borba za ovaj autohtoni slovenski narod pretočen je u izložbu, koja je predstavljena u okviru Festivala.

Aktivnosti Festivala, nastavljaju se večeras kada će u Svečanoj sali Otvorenog univerziteta, biti projektovan dokumentarni film „Bunjevačko pitanje – Pajo Kujundžić“. Naredne večeri, 12. septembra, u organizaciji BEIC „Ambrozije Šarčević“, održaće se naučna tribina posvećena Dužijanci, sa aspekta tradicije i modernog doba. Poslednje večeri, za sve posetioce biće priređeno muzičko veče pod nazivom „Čuvari bunjevačke muzičke baštine“, kao i tradicionalni „Bunjevački bal“. Početak svih programa zakazan je za 19 časova.

Ostale vesti iz ove kategorije