RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Turizam

Biciklom do Hilandara

Aleksandra Orlić | 13. septembar 2019. | 15:11 | Turizam

Biciklom do Hilandara

Pre nekoliko dana, naš sugrađanin Nemanja Mutić, vratio se putovanja dugog nešto više od 1.000 kilometara. Rutu od Subotice do Hilandara prešao je sam - na biciklu.

Ideja o biciklističkoj avanturi, koja je trajala 33 dana, javila se prilikom nedavne šetnje popularnom rutom „Put za Santijago“ u Španiji. Nemanjin prvobitan plan bio je da peške obiđe Srbiju, te mapira stazu od Subotice do Vranja, ali saznanje da se ove godine obeležava 800 godina od osnivanja Srpske pravoslavne crkve, toj maršruti menja cilj – te je krajnje odredište Hilandar. Budući da bi zacrtana staza zahtevala višemesečan hod, bicikl je bio pravo rešenje. Sa vrlo malo „dvotočaškog“ iskustva, nekoliko ličnih stvari i velikim entuzijazmom, mladi turizmolog uputio se u Grčku.

Prvi osećaj kada je ugledao Hilandar, u Nemanji je izazvao lavinu emocija. Telesni umor nadvladala je želja da korisno provede dvodnevni boravak na svetom mestu. Spletom okolnosti, upoznavši lokalne ronioce koji su poslom bili u manastiru, pružena mu je prilika da velelepno zdanje staro više od hiljadu godina spozna i iz drugog ugla.

Saveznik na putu mu je pored velike podrške porodice bio, kako kaže, „dobar vajb“ i činjenica da svakim danom saznaje nešto novo o svojoj zemlji, kulturi i predelima drugih naroda. Dnevno je u početku prelazio oko 30 kilometara, a posle nekoliko dana i do 130 kilometara. Na svakom odmorištu, lokalci su ga domaćinski dočekivali i srdačno ispraćali, naročito kada čuju kuda se uputio.

Nakon više od mesec dana Nemanja Mutić se u rodni grad vratio kombijem, sa ponekim učvršćenim i izmenjenim stavovima o životu o kojima je promišljao tokom boravka na Svetoj gori. Naš sugrađanin svoju prvu eksperimentalnu rutu pamtićepo, kako kaže - avanturi, mističnosti i ljubavi.

Tekst je objavljen u okviru projekta „Normiranje“, koji je sufinansiran iz budžeta Ministarstva kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Ostale vesti iz ove kategorije