RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Privreda

Subotički privrednici učili kako da unaprede poslovnje, uvoz i izvoz

Sanda Mileusnić | 19. septembar 2019. | 14:21 | Privreda

Subotički privrednici učili kako da unaprede poslovnje, uvoz i izvoz

U Regionalnoj privrednoj komori održana je prezentacija za mala i srednja preduzeća, na kojoj su upoznati sa Trade Ready inicijativom Evropske banke za obnovu i razvoj za podršku trgovanju. Srbija je prva zemlja u regionu u kojoj je pokrenuta pilot inicijativa ovog programa, uz finasiranje Evropske unije i Luksemburga, a u okviru čega će preduzetnici moći da unaprede svoj trgovinski potencijal i time postati konkurentniji u zemlji i inostranstvu.

Iako već godinama izvoze svoje proizvode na evropsko tržište, rade to na klasičan način, stoga su iz kompanije „Joviste“ došli na prezentaciju inicijative Trade ready, kako bi saznali više o poslovanju sa bankama, pogotovo sada kada je Evropska unija pokrenula povoljne kredite vezane za energetsku efikasnost.

U okviru ove inicijative, mala i srednja preduzeća dobiće podršku u razumevanju  trgovine, međunarodne i regionalne, kao i u tome kako pregovarati sa bankama, jer se ona uglavnom nalaze u nepovoljnom položaju prilikom sklapanja ugovora sa inostranim partnerom.

Evropska banka za obnovu i razvoj  pomaže preduzetnicima da izaberu koje trgovinske instrumente da koriste kada žele da uvezu ili izvezu, kao i  tokom pregovora sa inostranim kompanijama, a podršku dobijaju i lokalne banke.

Srbija je kao prva u regionu izabrana upravo zbog toga što ima proizvodni kapacitet, kao i veliku poljoprivrednu snagu, pa se može testirati kako inicijativa funkcioniše u zemlji sa širokim sprektrom malih preduzeća, kao i koje su to grane privrede gde se saveti najbolje mogu primeniti. Osim naše zemlje, program je pokrenut i u Gruziji, zemlji u kojoj preovlađuju uslužne delatnosti.

Pilot inicijativa Trade ready trajaće do novembra sledeće godine, a na osnovu rezultata dobijenih u Srbiji, Evropska banka za obnovu i razvoj će se proširiti i na druge zemlje Zapadnog Balkana, jer upravo blizina Evropske unije, čini ovaj region dobrim za inicijativu podrške trgovanju.

Komentar

CAPTCHA code

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila:

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo Vas da se prilikom pisanja komentara pridržavate pravopisnih pravila. Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija neće odobriti komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara. Komentar će biti objavljen nakon što urednik pregleda tekst.

Ostale vesti iz ove kategorije