RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Društvo

Gerontološki centar obeležio Svetski dan borbe protiv Alchajmerove bolesti

Aleksandra Orlić | 20. septembar 2019. | 14:44 | Društvo

Gerontološki centar obeležio Svetski dan borbe protiv Alchajmerove bolesti

Povodom Svetskog dana borbe protiv Alchajmerove bolesti, koji se obeležava 21. septembra, u Gerontološkom klubu „Kertvaroš“ održano je predavanje i predstavljanje rada Dnevnog centra i savetovališta za osobe obolele od demencije, kroz čije programe godišnje prođe oko 50 Subotičana.

Dva puta nedeljno, grupa sugrađana koji boluju od nekog oblika demencije, sastaje se u prostorijama Dnevnog centra. Kroz dvosatne radionice oni čitaju, pišu, broje, vežbaju motoriku i koncentraciju, čime aktivno unapređuju psihofizičko stanje i sprečavaju dalju progresiju bolesti.

Predavanje u Gerontološkom klubu imalo je za cilj skretanje pažnje javnosti o znacaju, poteskocama, potrebama i problemima sa kojim svakodnevno susreću kako oboleli od Alchajmera i drugih oblika gubitka prethodne mentalne sposobnosti, tako i njihove porodice.

Pordšku današnjem okupljanju pružio je i Ilija Đukanović, član Gradskog veća zadužen za oblast socijalne zaštite i zdravstva.

Adekvatnom informisanošću o poteškoćama i izazovima u dijagnostici i lečenju, kao i potrebama i problemima sa kojima se oboleli i njihove porodice svakodnevno susreću, doprinosi se lakšem savladavanju bolesti. Dnevni centar i savetovalište za osobe obolele od demencije postoji od 2012. godine i namenjen je kako članovima gerontoloških klubova, tako i svima onima koji se bore sa nekim oblikom demencije.

Ostale vesti iz ove kategorije