RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Kultura

Đerić: Pozorišna lutka ima pamet, srce i karakter

Aleksandra Orlić | 24. septembar 2019. | 14:32 | Kultura

Đerić: Pozorišna lutka ima pamet, srce i karakter

U okviru druge večeri Međunarodnog festivala pozorišta za decu, u galeriji Otvorenog univerziteta predstavljen je fotografski projekat - „Lutka u fokusu“, Visoke tehničke škole strukovnih studija iz Novog Sada i Pozorišnog muzeja Vojvodine.

Izložba „Lutka u fokusu“, predstavlja rezime pozorišnih lutaka iz dela zbirke Pozorišnog muzeja Vojvodine, koje su nastale u periodu od šezdesetih godina dvadesetog veka, do druge decenije dvadeset i prvog. Eksponate koji nas vraćaju i podećaju na istoriju i razvoj kako lutkarstva, tako i pozorišnih predstava za decu, fotografisali su studenti Visoke tehničke škole strukovnih studija iz Novog Sada, te prikazali u vidu ovog medija.

Direktor i selektor Festivala, Zoran Đerić, podsetio je prisutne na izreku da pozorišne lutke imaju i pamet i srce, koje se najbolje vide u veštim rukama animatora na sceni, dok je ovom izložbom prikazan i njihov karakter.

Projekat „Lutka u fokusu“ prvi put je prezentovan početkom ove godine u Novom Sadu, a zatim i na nekoliko festivala u zemlji. Kako kažu iz Visoke tehničke škole strukovnih studija iz Novog Sada, on će u narednom periodu biti nastavljen, sve dok se kroz objektiv fotoaparata ne „oživi“ i trajno ovekoveči cela zbirka pozorišnih lutaka Pozorišnog muzeja Vojvodine.

Ostale vesti iz ove kategorije