RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Privreda

Osnovana Sekcija za posrednike u prometu nepokretnosti

Sanda Mileusnić | 24. septembar 2019. | 14:33 | Privreda

Osnovana Sekcija za posrednike u prometu nepokretnosti

U Regionalnoj privrednoj komori Severnobačkog upravnog okruga održana je konstitutivna sednica Sekcije za posrednike u prometu i zakupu nepokretnosti. Ova Sekcija, kao druga takve vrste, osnovana je u okviru Grupacije za posrednike u prometu nepokretnosti Srbije, čiji je glavni cilj smanjenje sive ekonomije u posredovanju nekretninama, a za predsednicu Sekcije izabrana je Nevenka Pejić.

Grupacija posrednika u prometu nepokretnosti Srbije, osnovana je pri Privrednoj komori 2011.godine i okuplja privredne subjekte koji se bave posredovanjem u zakupu i prometu nepokretnosti, a trenutno broji oko 170 članica. Nakon osnivanja regionalne Sekcije za Južnobački okrug, na red je došla i Subotica. Kolege iz branše, za predsednicu su predložile Nevenku Pejić, sa dugogodišnjim iskustvom u agenciji za nekretnine, koja ističe da će se zajedničkim radom truditi da promet nekretninama podignu na viši nivo.

Glavni cilj osnivanja Grupacije bilo je lobiranje  donošenja Zakona o posredovanju u prometu i zakupu nekretninama, a potom je rađeno i na suzbijanju sive ekonomije i unapređenju delatnosti posrednika, kao i na donošenju Zakona o sprečavanju pranja novca. Određeni pomaci su napravljeni, za poslednjih deset godina broj registrovanih posrednika je porastao, kao i broj lica koji su položili stručni ispit.

Ipak, stopa edukovanosti još uvek nije na zavidnom nivou, a stepen sive ekonomije u ovoj oblasti još uvek je visok, ističe zamenik predsednika Grupacije.

Za zamenika predsednika Sekcije za Severnobački upravni okrug izabran je Siđi Reže, a planirane aktivnosti za naredni period su održavanje redovnih sastanaka, povećanje broja članica, kao i rešavanje problema branše zajedničkim radom i dogovorom.

Ostale vesti iz ove kategorije