RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Zdravstvo

U slučaju srčanog zastoja oživljavanje početi odmah

Marijana Tolimir | 2. oktobar 2019. | 14:22 | Zdravstvo

U slučaju srčanog zastoja oživljavanje početi odmah

Subotičani su imali priliku da od ekipe Hitne pomoći nauče kako da reaguju slučaju da se nađu pored osobe koja ima srčani zastoj. Ovo je već tradicionalna, šesta akcija „Pokrenimo srce“ koju organizuje Dom zdravlja u susret Evropskog dana borbe protiv srčanog zastoja.

Kada dođe do srčanog zastoja osoba treba da se položi na leđa, na tvrdu i ravnu podlogu i da se krene sa masiranjem središnjeg dela grudnog koša – na svakih trideset kompresija, vazduh se uduva dva puta. Ovo su osnovne mere životne podrške , a ekipa Ekipa Hitne pomoći učila je građane kako da je pruže. Pomagali su im budući medicinski tehničari, koji su svesni koliko je važna brza i adekvatna reakcija.
 

Kada čovekuu stane srce, nakon samo četiri minuta  dolazi do odumiranja moždanih ćelija. Hitna pomoć će u najidealinijim uslovima i to gradu stići za najmanje sedam, što znači da neko do tada mora da započne oživljavanje, poručuje Žolt Sendi, glavni tehničar u Službi hitne medicinske pomoći.

Osim demontracije osnovnih mera životne podrške na centralnom gradskom trgu, u okviru akcije „pokrenimo srce“ u Gradskoj kući održan je Simpozijum za lekare i medicinske sestre/tehničare.

Ostale vesti iz ove kategorije