RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Poljoprivreda

Predstavljen Plantsvita projekat revitalizacije zemljišta

Sanda Mileusnić | 2. oktobar 2019. | 14:56 | Poljoprivreda

Predstavljen Plantsvita projekat revitalizacije zemljišta

U okviru Biofesta, jedan od izlagača bili su i partneri na projektu prekogranične saradnje Mađarske i Srbije, koji su izložbom „Projekat Plantsvita za ekološku poljoprivredu“ predstavili rezultate na revitalizaciji poljoprivrednog zemljišta.

Istraživanja sprovedena u okviru „Plantsvita“ projekta imaju za cilj revitalizaciju poljoprivrednog zemljišta kako bi se moglo koristiti za organsku proizvodnju.

Korist bi trebalo da imaju kako mala poljoprivredna preduzeća, tako i organski proizvođači, a proizvod koji će nastati iz projekta biće plasiran na strano i domaće tržište.

Osim dobrobiti za zdravlje, projekat bi trebalo da donese i ekonomsku korist.

Nosilac projekta, koji je započeo prošlog septembra, je Univerzitet u Novom Sadu, dok su partneri Univerzitet u Segedinu i Univerzitet Educons iz Sremske Kamenice. U kreiranju proizvoda na bazi mikroorganizama,  Educons je imao zadatak da ispita kako biljke reaguju na preparat u uslovima proizvodnje.

Predviđeno je i formiranje Pograničnog centra za pomoć poljoprivrednim proizvođačma koji žele da se orijentišu na organsku proizvodnju u cilju kontrole kvaliteta njihovog zemljišta, a sam projekat „Plantsvita“ trajaće do kraja aprila sledeće godine.

Ostale vesti iz ove kategorije