RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Društvo

Komunisti: Na delu je tiho marginalizovanje antifašizma

Marijana Tolimir | 9. oktobar 2019. | 13:23 | Društvo

Komunisti: Na delu je tiho marginalizovanje antifašizma

Nezadovoljni zbog načina na koji se obeležava 75. godišnjica oslobođenja Subotice od fašizma, ali i neguju tekovine antifašističke borbe, Članovi Društva za istinu o NOB-u i Gradskog komiteta komunista održali protestnu konferenciju za medije ispred postamenta na kom su se nalazile biste trojice revolucinara, koje su ukradene prošle godine. Poručili su da je na delu tiho marginalizovanje ovih vrednosti i izrazili zabrinutost za buduća pokoljenja, koja kako tvrde, ništa ne uče o ovom periodu istorije. 

Na mestu gde su se sve do prošle godine nalazile spomen biste Matku Vukoviću, Lazaru Nešiću i Kizuru Ištvanu, Komunisti Subotice položili su vence. Tri pala borca nisu se samo u ratu svrstala rame uz rame sa Jovanom Mikićem Spartakom i Ivom Lolom Ribarom, već i u miru – jer su svi njihovi spomenici ukradeni, a nikad nisu obnovljeni, što za subotičke komuniste simbolizuje današnji odnos prema antifašizmu.

Najteže je ipak, saglasni su komunisti, to što se mladi ne uče o tome šta je bio antifašizam.

Nezadovoljni su subotički komunisti i zbog datuma svečane sednice, koja je umesto 10. oktobra, održana dva dana ranije. Poručuju da je to kršenje Statuta grada i ističu da to nije način da se odužimo žrtvama koje su pale za oslobođenje.

Ostale vesti iz ove kategorije