RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Zdravstvo

Stigle vakcine protiv gripa - imunizacija počinje u toku nedelje

Aleksandra Orlić | 14. oktobar 2019. | 13:20 | Zdravstvo

Stigle vakcine protiv gripa - imunizacija počinje u toku nedelje

Pred predstojeću sezonu gripa, u Srbiju su po prvi put stigle napredne četvorovalentne vakcine „vaksi grip“ tetra, čijih je 7.300 doza za potrebe stanovnika Severnobačkog upravnog okruga, danas isporučeno Zavodu za javno zdravlje Subotica. Naredni korak je njihova distribucija u Domove zdravlja, te će tako one sugrađanima biti dostupne do kraja nedelje.

Četvorovalentna vakcina protiv gripa - „vaksigrip“ tetra, do sada je bila zastupljena samo u najrazvijenijim zemljama, a od ove jeseni od zarazne bolesti štitiće i Subotičane. Namenjena je suzbijanju četiri različita tipa virusa gripa i to AH1N1, H3N2, kao i od dva soja tipa B.

Grip ili inflienca za razliku od ostalih akutno respiratornih infekcija, predstavlja najmasovnije zarazno oboljenje koje se javlja među ljudima. Aktuelan je svake zime od novembra do aprila i sa sobom nosi niz komplikacija poput upale pluća, zapaljenja srčanog mišića, pa čak i smrtnog ishoda. Epidemiolozi ističu da nijedna preventivna aktivnost ne može biti toliko efikasna kao imunizacija, koja je namenjena pre svega starijim licima od 65 godina života, hroničnim bolesnicima, gojaznim i trudnicama.

Tokom protekle godine za potrebe zdravstvenih ustanova sa teritorije Severnobačkog upravnog okruga distribuirano je 5.650 vakcina koje su u celosti utrošene. Ove godine taj broj je za oko 1.500 više budući da je na nivou cele države povećana potražnja za njihovom primenom, dok je u isto vreme uvedena i obavezna imunizacija svih zdravstvenih radnik protiv gripa.

Ostale vesti iz ove kategorije