RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Društvo

Šetnjom kroz grad obeležen Dan belog štapa

Aleksandra Orlić | 15. oktobar 2019. | 14:29 | Društvo

Šetnjom kroz grad obeležen Dan belog štapa

Šetnjom kroz centar grada, članovi Udruženja slepih i slabovidih Subotice, obeležili su Svetski dan belog štapa i tom prilikom poslali poruku sugrađanima da su oni ravnopravni članovi zajednice na koje bi trebalo više obratiti pažnju i pružiti im podršku, naročito kada je u pitanju problem nemogućnosti zapošljavanja i bezbednog kretanja u saobraćaju.

Beli štap za slepe i slabovide osobe predstavlja osnovno sredstvo kretanja i snalaženja u svakodnevnom životu i najveći je oslonac na putu ka njihovoj samostalnosti.

Kako bi sigurnije koračali gradskim pločnikom, sedmoro članova Udruženja ove godine je uz pomoć sredstava Saveza slepih Vojvodine, odnosno Ministarstva za rad zapošljavanje, boračka i socijalna završilo Obuku za samostalno kretanje. Ono što umnogome može da olakša njihove korake jeste prilagođena infrastuktura, saobraćajna signalizacija, a prvenstveno razumevanje i podrška okruženja, napominju iz Udruženja.  

Pored brojnih problema sa kojima se suočavaju slepi i slabovidi, među kojima kao goruće ističu nemogućnost ravnopravnog zapošljavanja i manjak sredstava za rad, članovi ovog Udruženja trude se da se uključivanjem u razna sportska i kulturna dešavanja u Gradu, upotpune svoju svakodnevicu.

Udruženje slepih i slabovidih Subotice broji oko 700 članova, od najranijeg uzrasta do treće životne dobi.

Tekst je objavljen u okviru projekta „Normiranje“, koji je sufinansiran iz budžeta Ministarstva kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Ostale vesti iz ove kategorije