RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Zdravstvo

Srednjoškolci učili o zdravoj ishrani

Aleksandra Orlić | 15. oktobar 2019. | 14:33 | Zdravstvo

Srednjoškolci učili o zdravoj ishrani

U nedelji u kojoj se obeležava Svetski dana hrane - 16. oktobar, nutricionisti i lekari Centar za promociju zdravlja Zavoda za javno zdravlje Subotica organizovali su edukativne seminare za srednjoškolce. Kroz razne aktivnosti, đaci su učili o pravilnoj ishrani i poremećajima ishrane, koje su imale za cilj podizanje svesti mladih o očuvanju vitalnosti i zdravog načina života.

Subotički srednjoškolci u velikoj meri hrane se nezdravo, jer kako kažu, loše navike nameću brz tempo života i obaveze koje imaju tokom dana. Oni koji su pak uključeni u neki vid fizičke aktivnosti, objašnjavaju da je zdrava i izbalansirana ishrana najbolji put ka postizanju željenih rezultata kako u sportu, tako i u školi.

Po nekoliko učenika iz svakog razreda Gimnazije „Svetozar Marković“ i Politehničke škole, prisustvovalo je predavanjima o pravilnoj ishrani i njenim poremećajima, gde su učili kako da pripreme svoj jelovnik, kako da prepoznaju plasiranje konzumentskih proizvoda u medijima, koje su posledice nepravilne ishrane, kao i šta je to anoreksija i bulimija.

Na Svetski dan hrane, srednjoškolci Gimnazije će održati Bazar zdrave hrane, na temu „Žuta bundeva“, kojim će kroz edukativne i promotivne plakate, proizvode i videe, prezentovati zdrave navike u ishrani i aktivan život mladih, dok će se istog dana za članove Udruženja za podršku osobama sa psihofizičkim smetnjama „Zajedno“, održati kraća radionica pravilne ishrane.

Ostale vesti iz ove kategorije