RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Kultura

Kiševci obeležili tri decenije bez književnika čije ime nose

Aleksandra Orlić | 17. oktobar 2019. | 15:09 | Kultura

Kiševci obeležili tri decenije bez književnika čije ime nose

Fondacija za omladinsku kulturu i stvaralaštvo „Danilo Kiš“, kulturnim programom u kom su učestovali članovi Književnog kluba i Kiš teatra, obeležila je tridesetogodišnjicu od smrti književnika čije ime nosi. U tu čast, predstavljen je mural koji sada na ulazu u ovu gradsku instituciju, dočekuje i ispraća sve poštovaoce njegovog lika i dela.

Veče posvećeno Danilu Kišu počelo je besedama članova Književnog kluba, koji su prisutne podsećali na njegov lik, dela i rad, dok su glumci Kiš teatra izveli deo davno napisane Kiševe drame pod nazivom „Noć i magla“.

U postavci komada, čija premijera se očekuje narednog meseca, u ulozi Andreasa oprobao se Pavle Panić, dok je lik gospođe Rigo dočarala Nevena Marković.

Ovom prilikom, na ulazu u Fondaciju, prikazan je i novopostavljeni mural Danila Kiša, izrađenog u fomatu digitalne tapete, na kom se pored lika nalazi i pismo i odlomak iz teksta „Gorki talog iskustva“.

Tokom svojih 54 godina života, Danilo Kiš je stekao epitete romanopisaca, esejiste, prevodioca i dopisnog člana Srpske akademije nauka i umetnosti. Iza sebe je ostavio bogat književni opus koji počinje da stvara tokom srednjoškolskih dana, a završava se posthumnim izdanjima, čime predstavlja jednog od najznačajnijih srpskih književnika XX veka.

Ostale vesti iz ove kategorije