RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Društvo

Recimo ne trgovini ljudima

Aleksandra Orlić | 18. oktobar 2019. | 14:55 | Društvo

Recimo ne trgovini ljudima

Tokom prošle godne na teritoriji našeg grada prijavljena su tri slučaja trgovine ljudima, koja su kasnije prekvalifikovana u krivična dela krijumčarenje ljudi i posredovanje u prostituciji, dok je u 2019. godini ovaj vid ugrožavanja ljudskih prava zabeležen samo jedanput. Ovim podacima Subotica je dočekala Evropski dan trgovine ljudima, koji je pod sloganom „Recimo ne trgovini ljudima“ obeležen brojnim aktivnostima u gradu.

Odgovore na pitanja poput, koji su to oblici trgovine, ko su najčešće žrtve trgovine ljudima, šta je to trgovina ljudima, kako se sprovodi i kako se može postati „plen“ počiniocima ove kriminalne pojave, sugrađani su mogli dobiti na Trgu, tokom promotivnih aktivnosti koje su organizovali članovi Lokalnog tima za borbu trgovine ljudima.

O prevenciji i prepoznavanju svih oblika trgovine ljudima, danas su mogli čuti i đaci OŠ „Sečenji Ištvan“, dok su dok su predstavnici Crvenog krsta za zainteresovane održali tematske radionice.  U narednom periodu članovi Lokalnog tima, organizovaće i tribinu o radnoj ekspolataciji koja je usled rastućeg migracionog trenda, vrlo aktuelna.

Evropski dan trgovine ljudima obeležava se od 2007. godine, kako bi se ukazalo da žrtva može biti svako, bez obzira na pol, uzrast ili stepen obrazovanja, te da je neophodno da se u kompleksnu borbu protiv ovog globalnog fenomena uključe svi relevantni organi i institucije, lokalne zajednice i nevladin sektor, uz obaveznu međunarodnu saradnju.

Ostale vesti iz ove kategorije