RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Društvo

Otvorena izložba „Pink ribbon Serbia“ i obeležen mesec borbe protiv raka dojke

Aleksandra Orlić | 18. oktobar 2019. | 14:57 | Društvo

Otvorena izložba „Pink ribbon Serbia“ i obeležen mesec borbe protiv raka dojke

Prema podacima Registra za rak subotičkog Zavoda za javno zdravlje, u 2017. godini od karcinoma dojke u Severnobačkom okrugu obolelo je 111 žena, a njih 37 je izgubilo bitku sa ovom opakom bolešću. Kako bi se podigla svest javnosti o važnosti preventivnih pregleda i ranog otkrivanja bolesti koja beleži rast, u galeriji Otvorenog univerziteta otvorena je izložba „Pink ribbon Serbia“.

Oko stotinu različitih postera i slogana, koji su odabrani na nacionalnom konkursu „Pink ribbon Serbia“, našlo se na zidovima galerije Otvorenog univerziteta. Svi imaju isti simbol – ružičastu traku, koja predstavlja borbu protiv raka dojke. Naša sugrađanka Jasmina Mihaljević, jedna je od učesnica konkursa čija poruka je našla mesto na izložbi, a kojom je želela da podseti žene koliko je važno odazvati se na mamografiju.

Poruka, citata, apela i umetničkih radova je mnogo, međutim to je  samo  jedan od načina kojim javnost i  zdravstvene institucije pokušavaju da deluju u prevenciji i borbi protiv bolesti, od koje u Srbiji na dnevnom nivou preminu četiri žene. Za devet meseci ove godine, subotički Dom zdravlja pozvao je preko 3.000 sugrađanki na organizovan skrining raka dojke, koji se od 2012. godine sprovodi u našoj zemlji u cilju ranog otkrivanja promena na grudima, a samim tim i povećanja uspešnosti lečenja, pa čak i stope potpunog izlečenja.

Izložba, koju možete pogledati u narednih deset dana, jedna je od aktivnosti kojom se obeležava oktobar, mesec borbe protiv raka dojke.  Zavod za javno zdravlje će, u saradnji sa brojnim partnerima, u utorak 22. oktobra, od 17 do 19 časova, u prostorijama Crvenog krsta održati  promotivnu akciju „Šta ćete danas uraditi za zdravlje vaših grudi?“, tokom koje će sugrađanke biti u prilici da provere svoje zdravstveno stanje, dobiju savete o zdravoj ishrani i prestanku pušenja, kao i da izvrše pregled grudi i poduče se o samopregledu dojki. Istog dana, žene obolele od ove opake bolesti koje su na terapiji, moći će u terminu od 7.30 do 19.30 časova, u Ogranku 1  Apoteke Subotica da izvrše reviziju lekova i provere njihova neželjena dejstva i interakciju.

Tekst je objavljen u okviru projekta „Normiranje“, koji je sufinansiran iz budžeta Ministarstva kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Ostale vesti iz ove kategorije