RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Zdravstvo

Veliki odziv sugrađana na vakcinaciju protiv gripa

Aleksandra Orlić | 23. oktobar 2019. | 13:28 | Zdravstvo

Veliki odziv sugrađana na vakcinaciju protiv gripa

U subotički Zavod za javno zdravlje, početkom prošle nedelje pristiglo je 7.300 doza vakcine „vaksigrip“ tetra, koje su za potrebe stanovnika Severnobačkog okruga, raspoređene u sve gradske i prigradske ambulante. U ambulanti u Kumičićevoj ulici, kažu, vlada veliko interesovanje pacijenata za ovom vrstom prevencije, čijih je dodeljenih 200 doza već podeljeno.

Usled brojnih zdravstvenih poteškoća, sa kojim se naša sugrađanka Jasmina Andrić suočavala dugi niz godina, po preporuci lekara, prošle godine po prvi put prima vakcinu protiv gripa, čime je kako kaže, sebi obezbedila „mirnu“ zimu.

Interesovanje za imunizaciju u ambulanti u Kumičićevoj je veliko, te je za samo nedelju dana podeljeno svih 200 pristiglih doza vakcina. U prilog tome ide i činjenica da pomoć lekara u ovoj zdravstvenoj ustanovi najčešće traže hronični bolesnici i stariji od 65 godina, koji spadaju u rizičnu grupu stanovnika i kome je ovaj vid prevencije preko potreban. 

Nova napredna četvorovalentna vakcina „vaksigrip“ tetra, koja je od ove godine dostupna stanovnicima naše zemlje, potpuno je bezbedna, pruža zaštitu od ove zarazne bolesti od šest do osam meseci i nisu zabeležene kontraindikacije ili neželjene reakcije kod onih koji su je primili.

Iz Doma zdravlja poručuju da će naredna tura, od nekoliko desetina doza vakcina, stići u toku ove nedelje, gde će je sugrađani moći dobiti u terminu od 10 do 12 časova, kao i od 16 do 17 časova.

Ostale vesti iz ove kategorije