RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Društvo

Javna rasprava o Nacrtu zakona o Memorijalnom centru „Staro sajmište“

Aleksandra Orlić | 25. oktobar 2019. | 14:32 | Društvo

Javna rasprava o Nacrtu zakona o Memorijalnom centru „Staro sajmište“

Druga u nizu Javnih rasprava koje je pokrenulo Ministarstvo kulture i informisanja o Nacrtu zakona o Memorijalnom centru „Staro sajmište“, održana je danas u Sinagogi, gde je šira javnost bila u prilici da se upozna sa predloženim zakonskim rešenjem.

Nacrt zakona predviđa osnivanje Memorijalnog centra „Sataro sajmište“ kao ustanove kulture na republičkom nivou, radi negovanja sećanja na žrtve nacističkog koncentracionog logora na prostoru nekadašnjeg Beogradskog sajma. Kompleks zaštićenog kulturnog dobra obuhvatiće dva istorijska sloja, tačnije „Jevrejski logor Zemun“ i „Prihvatni logor Zemun“, čija ranija rešenja decenijama nisu došla do finalne realizacije.   

Budući spomen kompleks „Staro sajmište“ svedočiće o izgubljenim životima oko 20 hiljada ljudi, kako Jevreja i Roma, tako i onih koji su posle 1942. godine ubijeni zbog protivljenja režimu. Kako kaže Robert Sabadoš, predsednik Saveza jevrejskih opština Srbije, ovo je jednini koncentracioni logor na teritoriji Srbije koji nije dostojno obeležen, te da će se usvajanjem pomenutnog Zakona na dostojan način odati počast nedužno stradalom stanovništvu.  

Javna rasprava o Nacrtu zakona sprovodi se do 01. novembra 2019. godine, u kojoj osim članova Radne grupe prisustvuju i predstavnici lokalne samouprave, ustanova kulture, nevladinih organizacija, medija i građanstva.  Po okončanju, Ministarstvo kulture i informisanja analiziraće sugestije, predloge, i primedbe učesnika, te će sačiniti izveštaj koji će obajviti na svojoj internet stranici i portalu e-uprave. Naredna, završna Javna rasprava, zakazana je za 30. oktobar u Arhivu Jugoslavije u Beogradu.

Ostale vesti iz ove kategorije