RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Društvo

Subotičani danas udisali najzagađeniji vazduh u Srbiji

Aleksandra Orlić | 28. oktobar 2019. | 15:43 | Društvo

Subotičani danas udisali najzagađeniji vazduh u Srbiji

Sa izmerenim vrednostima od 210 jedinica u prepodnevnim časovima i nešto nižim vrednostima popodne, Subotica je danas, prema podacima portala AirVisual, bila prva na listi srpskih gradov po zagađenosti vazduha. I prema podacima Agencije za zaštitu životne sredine vazduh u našem gradu je jako zagađen, što je oznaka za najviši, peti stepen, koji ova Agencija meri. I dok lekari preporučuju mere opreza, nadležni poručuju da nema mesta panici.

Tokom sunčanog i toplog dana u najsevernijem gradu Srbije, ništa nije ukazivalo da je vazduh u njemu okarakterisan kao jako zagađen, budući da su izmerene visoke vrednosti suspendovanih čestica PM-10 i PM 2,5, odnosno raznih jedinjenja sumpordioksida, uglendioksida, ugljenmomoksida, čađi, dima i teških metala.

Lekari objašnjavaju da zagađen vazduh nije ništa novo kada je u pitanju Subotica, međutim treba biti oprezan jer dugotrajno izlaganje ovakvoj klimi može da izazove trajne posledice po zdravlje čoveka.

Povećana koncentracija gasova u vazduhu je direktan rezultat svakodnevnih aktivnosti čoveka, saobraćaja, industrije, loženja u domaćinstvima, kao i nekontrolisanog paljenja žetvenih ostataka. Ovih dana, situaciju su dodatno pogoršali i klimatski uslovi, te je zadržavanjem toplog ciklona protok štetnih gasova u atmosferu bio značajno oslabljen, objašnjavaju nadležni i dodaju da Subotica radi na dugoročnim merama zaštite vazduha, od kojih je najznačajnija izmeštanje tranzitnog saobraćaja.

Stručnjaci objašnjavaju da se već sutra očekuje bolja situacija, kada će najavljeno zahlađenje omogućiti sugrađanima da „lakše dišu“. Ukoliko se pak ovakva situacija nastavi i narednih dana, lekari kao jedini savet preporučuju izbegavanje kretanja na otvorenom tokom ranih jutarnjih i večernjih časova, kada je neminovno vazduh najzagađeniji.

Ostale vesti iz ove kategorije