RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Društvo

„Klimaton“ udružio mlade sa inovativnim idejama

Aleksandra Orlić | 28. oktobar 2019. | 15:55 | Društvo

„Klimaton“ udružio mlade sa inovativnim idejama

U okviru globalnog pokret posvećenog rešavanju najvećih klimatskih izazova „Klimaton“, ukupno šest ekipa iz Subotice, četiri iz srednjih škola i po jedna iz IT kompanije i ekološke organizacije, pokušali su da tokom 24 časa osmisle najbolje rešenje za poboljšanje sistema upravljanja otpadom u našem gradu. U jakoj konkurenciji, pobedu je odnela ekipa „Gimnazijalaca“ čija ideja će u narednom periodu dobiti podršku u realizaciji i primenu u praksi.

Lojaliti kartice sa bonovima, koje će se zameniti pamučnim kesama na kojima će se nalaziti bar kod, ideja je ekipe „Gimnazijalaca“, koju su osnovali učenici Gimnazije i Ekonomske škole. Njihov izum koji ima za cilj da eliminiše upotrebu plastičnih kesa, ocenjen je kao najbolji koji će doprineti očuvanju životne sredine.

Pored prvoplasiranih, i drugi timovi su se po oceni žirija pokazali kao vrlo kreativni, te su njihove ideje u velikoj meri odgovorile na zahteve u pronalaženju adekvatnih, savremenih rešenja, kada je u pitanju uticaj ideje na životnu srednjinu, primenjivost, ekonomska isplativost i sprovodljivost. Tako će se organizatori, u saradnji sa relevantnim institucijama i Gradom, potruditi da im u budućnosti pronađu upotrebu.

Globalni događaj „Klimaton“ se realizuje kroz projekat „Lokalni razvoj otpora na klimatske promene“ uz podršku programu Ujedinjenih nacija za razvoj Srbije, a njegov cilj je rađanje novih ideja i primena novih tehnologija u rešavanju problema na području zaštite životne sredine i klimatskih promena. Pored Subotice, „Klimaton“ se istovremeno održavao u Novom Sadu, Čačku, Beogradu, Nišu i još oko 200 gradova širom sveta.

Ostale vesti iz ove kategorije