RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Društvo

Subotički revolucionari ponovo na starom mestu

Marijana Tolimir | 29. oktobar 2019. | 12:31 | Društvo

Subotički revolucionari ponovo na starom mestu

Biste trojice subotičkih revolucionara iz Drugog svetskog rata vraćene su na Trg Lazara Nešića na kom su stajale sve do prošle godine, kada su su ih nepoznati počinioci otuđili. Kako nikad nisu pronađene, Međuopštinski zavod za zaštitu spomenika inicirao je njihovo ponovno odlivanje.

Kizur Ištvan, Matko Vuković i Lazar Nešić ponovo gordo i ponosito stoje. Nakon što su pe godinu i po dana ukradene, biste trojice palih revocionara za oslobođenje Subotice u Drugom svetskom ratu, odlivene su prema originalnim gipsanim modelima koji su sačuvani.

Inicijativu da se biste ponovo odliju i vrate na staro mesto, pokrenuo je sam Međuopštinski zavod za zaštitu spomenika, koji je našao investitora. Javno preduzeće za upravljanje putevima, urbanističko planiranje i stanovanje finansiralo je odlivanje u bronzi, koje je stajalo 450.000 dinara, međutim, načinjena šteta je daleko veća, budući da je reč o kulturnim dobrima, navodi Rakočević Cvijanov.

Kako dodaje naša sagovrnica, iako na Trgu Lazara Nešića postoji video-nadzor, mesto bi trebalo dodatno osvetliti i podići nivo zaštite na viši nivo.

Ostale vesti iz ove kategorije