RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Društvo

Predstavljeni učesnici i rezultati prvog „Klimatona“ u Subotici

Aleksandra Orlić | 30. oktobar 2019. | 16:05 | Društvo

Predstavljeni učesnici i rezultati prvog „Klimatona“ u Subotici

U Press centru Gradske kuće, danas su predstavljeni rezultati globalnog pokret posvećenog rešavanju najvećih klimatskih izazova „Klimaton“, u kom je ukupno šest ekipa iz Subotice, četiri iz srednjih škola i po jedna iz IT kompanije i ekološke organizacije, pokušalo da tokom 24 časa osmisle najbolje rešenje za poboljšanje sistema upravljanja otpadom u našem gradu.

Četvoročlana grupa učenika iz Gimnazije i Ekonomske škole, okupilo se oko ideje da osmisle pamučne torbe na kojima će se nalaziti bar kod, čime bi podstakli ljude da od kuće nose svoje cegere i time izbace iz upotrebe plastične kese. „Pametna kesa“ ocenjena je kao najbolja inovacija, na ovoj manifestaciji.

Drugoplasitrani tim „Gladijatora“, predstavio je zamisao koja nudi rešenje za dva globalna problema -masovnu seču šuma i e-otpad. Uređaj nalik tabletu, pod nazivom „e-nout“, bio bi najrasprostranjeniji u školama, gde je zamisao da se učenicima iznajmljuje na godišnjem nivou po ceni od oko 1.000 dinara, čime bi se rešile muke roditelja kada je u pitanju izdvajanje velike sume novca za pripremu za novu školsku godinu i očuvala priroda.

I izum ekipe koja je osvojila treću nagradu, bio je vezan za upotrebu elektronskih uređaja u cilju poboljšanja ekloške svesti građana i očuvanja životne sredine. Idejni trojac zamislio je da se korisnici putem aplikacije „Subotrica“, informišu o mestima gde bi mogao da reciklira svoje proizvode, kako da pravilno odloži štetni otpad i dobiju mnoštvo povezanih informacija.

Pored nagrađenih, po oceni žirija i ostali učesnici bili na nivou zadatka, te je u planu  i da njihove ideje u narednom dobiju podršku u realizaciji i primenu u praksi. Tako ćemo u budućnosti moći da vidimo ponovnu upotrebu stakla u izradi suvenira, koju je osmislila ekipa učenika Hemijsko tehnološke škole – Zaštitari, zatim će se na tržištu naći smart frižideri „Mladih istraživača“, koji će svojim aplikacijama obaveštavati korisnike o preostalim namirnicama i njihovoj „pametnoj“ upotrebi, dok će se u izgradnji puteva koristiti reciklažni materijal po ideji učenika Politehničke škole.   

Ostale vesti iz ove kategorije