RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Društvo

Od danas obavezne zimske gume

Sanda Mileusnić | 1. novembar 2019. | 13:41 | Društvo

Od danas obavezne zimske gume

Svi vozači bi od danas, 1.novembra pa sve do 1.aprila, trebalo da poseduju sve četiri zimske gume na svom vozilu, stoji u Zakonu o bezbednosti saobraćaja na putevima. Vulkanizeri ovih dana imaju pune ruke posla, a za jednu gumu potrebno je izdvojiti od 3500 dinara pa naviše, pa će vozači za najjefitiniji set zimskih guma potrošiti 14.000 dinara.

Adrien Bata, vozač iz Subotice, zakazala je svoj termin kod vulkanizera. Došlo je vreme da se postave zimske gume. Objašnjava da ih redovno menja svake godine, ne samo jer je to zakonska obaveza, nego i zbog sigurnosti, pa je, kaže, trošak zamene, zanemarljiv u odnosu na bezbednost.

Miholjsko leto je malo odložilo zamenu guma, pa se većina vozača ovih dana setila da nailazi zima, a sa njom i obaveza stavljanja zimskih guma na svog četvorotočkaša. Kod vulkanizera je užurbano, auta se smenjuju, a Subotičani se, prema rečima vlasnika radnje, pridržavaju slova zakona, pogotovo zato što su kazne rigorozne, pa je pametnije zamenu obaviti na vreme.

Za kupljenu gumu dobija se trogodišnja garancija, a cene variraju u zavisnosti od dimenzija i proizvođača. Ona najjeftinija košta 3500 dinara, a uz kupovinu postavljanje je besplatno, dok će svi  oni koji već imaju svoj set zimskih guma, montiranje platiti od 1600 do 1800 dinara.  Šare na zimskoj gumi moraju biti minimum četiri milimetra, a letnje gume ni zakonski, ni praktično, nije preporučljivo voziti u zimskim uslovima, objašnjava naš sagovornik.

U poslednjih nekoliko godina aktuelne su i gume za sva četiri godišnja doba, tzv. all season gume.  Pogodne su pre svega za gradsku vožnju, jer su zakonski prihvatljive za zimu, a leti se manje troše, pa vozači ne moraju da imaju dva seta.

Ostale vesti iz ove kategorije