RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Društvo

Treba li ukinuti rad trgovina nedeljom?

Sanda Mileusnić | 1. novembar 2019. | 15:27 | Društvo

Treba li ukinuti rad trgovina nedeljom?

Da li trgovine treba da rade nedeljom? Ovo pitanje tema je brojnih polemika u poslednje vreme, argumenti se iznose i za i protiv, a pre godinu dana Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata  i Savez samostalnih sindikata Srbije, podneli su predlog Ministarstvu trgovine i Vladi da se nedeljom i praznikom zabrani rad u prodavnicama, kako bi se na ovakav način unapredio kvalitet života radnika. Dok se na ovaj predlog još uvek očekuje odgovor zakonodavaca, većina građana sa kojima smo pričali smatra da bi trgovci trebalo da dobiju slobodnu nedelju.

Subotičani su saglasni. Na naše pitanje „Treba li ukinuti rad trgovina nedeljom?“, odgovaraju potvrdno, a kao razloge navode kako smatraju da bi i prodavci trebalo da se odmore tog dana i provedu ga sa porodicom, a oni će u kupovinu subotom.

Sindikalci su već godinama unazad tražili da se rad nedeljom ukine, kako bi trgovci imali slobodan dan, a Samostalni sindikat Grada Subotice, takođe je saglasan da  nedeljom ne bi trebalo raditi.

Iako se još uvek čeka da ovo pitanje uđe u zakonsku proceduru, iskustvo iz susednih zemljama daje nadu trgovcima.

Zahtev sindikata je da u  celokupnoj trgovini bude zabranjen rad nedeljom, a od ovoga bi eventualno trebalo izuzeti benzinske pumpe. Ovakav način rada bio bi dobar, pogotovo jer je primetan nedostatak radne snage, pa je poslodavcu teško da na drugi način zaposlenom da slobodan dan, poručuju u Sindikatu.

Na argumente protivnika ove zabrane, koji se pre svega odnose na ekonomske razloge, sindikat odgovara da do pada potrošnje neće doći, nego će ljudi drugačije planirati svoju kupovinu i obaviti je nekim drugim danima.

Ostale vesti iz ove kategorije