RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Društvo

Ko zagadi životnu sredinu – moraće da plati

Marijana Tolimir | 4. novembar 2019. | 13:13 | Društvo

Ko zagadi životnu sredinu – moraće da plati

Svaki operater koji zagadi životnu sredinu, biće dužan da sve vrati u prvobitno stanje o svom trošku – to predviđa Nacrt zakona o odgovornosti za štetu prema životnoj sredini, koji je predstavljen u Subotici.

Zakonom o odgovornosti za štetu prema životnoj sredini uređivaće se šteta prema vodi, zemljištu, zaštićenim vrstama i prirodnim staništima, odnosno da operater koji je načini, biće dužan da je i plati, objašnjava samostalna savetnica iz Ministarstva zaštite životne sredine, Tina Janjušević. Ona poručuje da je ovo po prvi put da će se princip „zagađivač plaća“ izdići na legislativni nivo.

Iako lokalna samoprava nije nadležna po pitanju primene ovog načela, upravo je ona ta koja trpi najveće posledice neodgovornog odnosa, objašnjava Žika Reh, šef Službe za zaštitu životne sredine u Gradskoj upravi Subotica. Baš zbog toga, pozdravljaju donošnje Zakona, poručuje Reh.

Nacrtom zakona o odgovornosti za štetu prema životnoj sredini predviđa se i formiranje posebnog odeljenja u Ministarstvu, koje bi se bavilo procenom štete i nadoknadom troškova.

Tekst je objavljen u okviru projekta „Normiranje“, koji je sufinansiran iz budžeta Ministarstva kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Ostale vesti iz ove kategorije