RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Društvo

Bivši radnici „Solida“ se nadaju zaostalim zaradama

Marijana Tolimir | 5. novembar 2019. | 12:29 | Društvo

Bivši radnici „Solida“ se nadaju zaostalim zaradama

Oko 180 bivših radnika prijavilo je potraživanja u stečajnom postupku preduzeća „Solid Export-Komerc“ u roku, koji je istekao 6. oktobra. Reč je o zaostalim zaradama u poslednjih godinu dana, za koje se nadaju da će im biti isplaćene nakon što se proda preostala imovina, ovog, inače, društvenog preduzeća.

Nekada čuveni „Solid“ u momentu otvaranja stečaja nije više proizvodio ni jednu cipelu. Proizvodnja je opala već na proleće, jer su, kako navodi bivši radnik Zoltan Engi, ostali bez inostranog partnera i više nisu bili konkurentni na tržištu. Privredni sud u Subotici otvorio je stečaj 6. juna ove godine, a radnici su imali period od 120 dana da prijave potraživanja, što su i učinili.

Iako je relativno kratko radio u nekada čuvenom preduzeću koje se bavilo proizvodnjom obuće, naš sagovornik kaže da mu je žao što se sve ovako odigralo, te da se svi bivši zaposleni nadaju isplati onog što su pošteno zaradili.

U prijavi potraživanja radnicima je pomogla Kancelarija zaštitnika građana u saradnji sa Samostalnim sindikatom. Kako objašnjava Zaštitnik građana, Zlatko Marosiuk, reč je ominimalnim platama u poslednjih godinu dana, kao i o četiri godine neuplaćenih poreza i doprinosa, a očekuje se da će sve biti isplaćeno nakon što se proda proizvodna hala u centru grada.

Inače, predlog za pokretanje stečajnog postupka u preduzeću „Solid Export-Komerc“ pokrenuo je poverilac „BN-BOS“, zbog, kako se navodi u rešenju Privrednog suda, nemogućnosti plaćanja. U tom momentu račun firme bio je blokiran iznosom od preko 73 miliona dinara.

Ostale vesti iz ove kategorije