RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Društvo

Svetski dan nutricionista obeležen u Gerontološkom centru

Sanda Mileusnić | 7. novembar 2019. | 15:54 | Društvo

Svetski dan nutricionista obeležen u Gerontološkom centru

U Gerontološkom centru obeležen je Svetski dan nutricionista pod sloganom „Zajedno za bolju brigu o zdravlju“ u  saradnji sa Visokom školom strukovnih studija. U ovoj ustanovi socijalne zaštite obroci se planiraju prema zdravstvenom stanju svakog  korisnika, poručuju iz Gerontološkog centra.

Spoj starih i mladih, tako je izgledalo obeležavanje Svetskog dana nutricionista, kada su studenti Visoke škole strukovnih studija posetili Gerontološki centar. Došli su kako bi sugrađanima treće dobi izmerili šećer u krvi, pritisak, visinu i težinu, i dali po koji savet vezan za ishranu. Korisnici ove ustanove, kažu  da su akcijom zadovoljni.

Zdrava ishrana može da koriguje poremećaje u zdravlju, a nauka se svakodnevno razvija. Visoka škola strukovnih studija i ranije je organizovala predavanja korisnicima Gerontološkog centra na ovu temu, a oni su za to veoma zainteresovani, što pokazuje da vode računa o svom zdravlju. Rezultati merenja koji su dobijeni ovom prilikom, biće uneti u svetsku bazu, objašnjava  profesorka Ljiljana Sokolova.

Gerontološki centar jedina je ustanova socijalne zaštite u Srbiji koja je u sistemu Svetskog dana nutricionista. Ishrana korisnika prati se svaki mesec, a obezbeđena je i dijeta u skladu sa njihovim oboljenjima.

Ovakve akcije imaju za cilj da doprinesu kvalitetu života kod starijih, ali sa učenjem zdravih prehrambenih navika mora se početi mnogo ranije.

Svetski dan nutricionista ustanovljen je 2006.godine, a obeležava se u više od 60 zemalja širom sveta sa namerom unapređenja ishrane, zdravlja i kvaliteta života korisnika usluga ustanova socijalne zaštite.

Tekst je objavljen u okviru projekta „Treća životna dob“, koji je sufinansiran iz budžeta Ministarstva kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Ostale vesti iz ove kategorije