RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Društvo

Predstavljeni rezultati arheoloških istraživanja u Adi, Kanjiži i Senti

Sanda Mileusnić | 7. novembar 2019. | 15:57 | Društvo

Predstavljeni rezultati arheoloških istraživanja u Adi, Kanjiži i Senti

Zaštitna arheološka  iskopavanja i  istraživanja na trasi Magistralnog gasovoda od granice Bugarske do granice Mađarske, na deonici četiri, na teritoriji opština Ada, Senta i Kanjiža, započela su 1.oktobra, a na konferenciji su predstavljeni dosadašnji rezultati.

Od početka iskopavanja, 50 arheologa radilo je na devet različitih lokaliteta, koji se nalaze na trasi gasovoda. Četiri su na teritoriji opštine Kanjiža, u Senti dva, dok su na teritoriji Ade tri. Trasa gasovoda istražena je na većini ovih arheoloških lokaliteta, a u nastavku se planira njihovo istraživanje u celini.

Nakon završenih iskopavanja na terenu, radiće se obrada i  konzervacije nalaza.

Ove lokacije nalaze se na teritoriji koja  je pod nadležnošću Međuopštinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture Subotica, koji se iskopavanju pridružio na četvrtoj deonici.

U planu je izrada publikacije u kojoj će biti predstavljeni rezultati istraživanja ovih arheoloških nalazišta, a za sve ove lokalitete biće urađeni elaborati za predlog utvrđivanja u nepokretna kulturna dobra, čime bi se pojačala njihova pravna zaštita.

Ostale vesti iz ove kategorije