RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Kultura

Izložba posvećena narodnom kralju stigla u Suboticu

Marijana Tolimir | 12. novembar 2019. | 12:09 | Kultura

Izložba posvećena narodnom kralju stigla u Suboticu

Povodom 101. godišnjice od oslobođenja Subotice u Prvom svetskom ratu, u SKC „Sveti Sava“ upriličena je izložba posvećena kralju Petru Prvom Karađorđeviću.

Materijal za izložbu „Portreti narodnog kralja u umetničkim delima“ autor Haždi Zoran Lazin prikupljao je gotovo dve godine, a kako sam kaže, bilo mu u isto vreme i lako i teško. Lakše je bilo da dođe do portreta kralja Petra Prvog, dok se za spomen-obeležja pomučio, budući da su sva 84, koliko ih bilo, uništena. Ohrabruje to, dodaje autor, što se počelo sa njihovim obnavljanjem, pa je tako prošle godine narodni kralj dobio dva spomenika.

Petar Prvi Karađorđević rođen je 1844. godine na Petrovdan, kao peto dete kneza Aleksandra Karađorđevića i unuk Đorđa Petrovića, a prema oceni istoričara, izuzetna ličnost u srpkoj istoriji. Bio je kralj Srbije od 1903. godine i prvi kralj države Srba, Hrvata i Slovenaca.

Namera je da izložba posvećena kralju Petru Prvom proputuje Srbiju, budući da se ove godine obeležava 175 godina od njegovog rođenja, kao i 100 godina od Versajskog mira.

Ostale vesti iz ove kategorije