RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Društvo

Dinar isplativiji, ali većina štedi u evrima

Sanda Mileusnić | 12. novembar 2019. | 15:37 | Društvo

Dinar isplativiji, ali većina štedi u evrima

Prema podacima Narodne banke Srbije, štedni ulozi  se povećavaju krajem godine. Tome verovatno doprinose i mnogobrojne akcije banaka povodom Nedelje štednje, koja se obeležava u prvoj nedelji novembra i koja se poslednjih godina prenosi na ceo mesec.  Iako ekonomisti kažu da je štednja u dinarima isplativija, većina ipak štedi u evrima.

Subotičani koje smo pitali da li je u današnje vreme moguće ostaviti nešto novca „sa strane“, uglavnom su odgovorili negativno, a većina smatra da je štednja u evrima sigurnija od dinarske.

Prema podacima Narodne banke Srbije, preko 50 odsto štednih depozita položilo je stanovništvo, a iako kamatne stope padaju, trend štednje raste.

Dok se kamatne stope za dinarsku štednju kreću oko 2 odsto, za onu u evrima moguće je dobiti  u proseku oko 0,6 odsto efektivne kamate, što  je iznos koji se dobije kada se od kamate odbije porez na kapitalnu dobit u iznosu od 15 odsto. Dinarska štednja oslobođena je ovog poreza, kao vid državnog podsticaja. Štednja u ostalim deviznim valutama je mala, i to su uglavnom američki dolar i švajcarski franak.

U našoj zemlji postoji Državna agencija za osiguranje depozita, a svaki ulog građana je osiguran do iznosa od 50.000 evra, što je, poručuju  stručnjaci, dodatni podsticaj za štednju.

Ostale vesti iz ove kategorije