RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Društvo

Sećanje na oslobodioce Subotice živi i 101 godinu kasnije

Marijana Tolimir | 13. novembar 2019. | 13:20 | Društvo

Sećanje na oslobodioce Subotice živi i 101 godinu kasnije

Polaganjem venaca na Železničkoj stanici, kao i na Spomeniku palim borcima za oslobođenje i ujedinjenje na Puškinovom trgu, u Subotici je obeležena 101. godišnjica od ulaska srpske vojske i oslobođenja u Prvom svetskom ratu.

Mnogo sveta se okupilo na Železničkoj stanici da pozdravi  srpsku vojsku koja je tog  13. novembra 1918. godine u tačno 10.15 časova ušla u Suboticu. Tako je Radoju Krstajiću pričao njegov otac Milić, koji je inače bio dobrovoljac u Velikom ratu i u to vreme komandir stanice.

Upravo evociranje uspomena na naše pretke koji živeli u Subotici s jedne strane, ali i negovanje sećanja na slavnu srpsku vojsku  s druge strane, treba da bude naš zadatak na dan kada je naš grad oslobođen pre tačno 101. godine, poručuje Milan Vukelić, predsednik Udruženja ratnih dobrovoljaca i njihovih potomaka 1912-1918. godine.

Momenat pada Austro-Ugarske naročito je važan za Subotičane, budući da se u toj monarhiji niko od južnih Slovena nije osećao dobro, dodao je zamenik predsednika Skupštine grada, Veljko Vojnić, posebno se osvrnuvši na zajedništvo Bunjevaca i Srba koji su doprineli prisajedinjenju sa Srbijom.

Počast palim borcima za slobodu odali su gradonačelnik Subotice, Bogdan Laban, načelnik Severnobačkog upravnog okruga, Dragi Vučković, nekoliko gradskih organizacija, kao i brojni građani.

Tekst je objavljen u okviru projekta „Normiranje“, koji je sufinansiran iz budžeta Ministarstva kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Ostale vesti iz ove kategorije