RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Društvo

Čelnici Grada obišli Regionalnu deponiju

Sanda Mileusnić | 13. novembar 2019. | 15:44 | Društvo

Čelnici Grada obišli Regionalnu deponiju

U probnoj fazi rada Regionalne deponije, koja je počela u septembru, problemi koji su do sada uočeni tiču se transporta komunalnog otpada iz opština, dok sam pogon funkcioniše dobro, ocenila je direktorka Čila Goli, prilikom posete predstavnika lokalne samouprave. Članovi Službe za komunalne poslove i za zaštitu životne sredine, obišli su danas zajedno sa zamenicom gradonačelnika, Timeom Horvat, i pomoćnicom gradonačelnika za komunalne delatnosti, Marijanom Cupać, Regionalnu deponiju, kako bi se uverili kako se odvija njen rad.

Predstavnici lokalne samouprave  imali  su prilike da vide kako izgleda istovar otpada, halu u kojoj radnici na liniji za separaciju ručno odvajaju otpad, postupak baliranja, na kom principu rade kompostilišta i sistem prečišćavanja procednih voda, kao i telo deponije u koju otpad stiže iz sedam opština.

Količina pristiglog otpada svakodnevno se povećava, a zahvaljujući transfer stanicama, predaja je sada olakšana. Od sveg tog komunalnog otpada, između tri i pet odsto može da se izdvoji kao čisti reciklabilni materijal, a dosta je i onog biorazgradivog.

Nakon završetka probnog rada, kada se instalira integrisani sistem za reciklažu i upravljanje otpadom, Subotica će biti jedini grad u Srbiji koji će ga imati. Ovaj pogon koji zapošljava 65 ljudi, funkcionisaće još bolje ako se i građani potrude i sa selekcijom počnu kod svoje kuće, ocenila je Timea Horvat.

Iako se plastične kese ne odvajaju i završavaju na telu deponije, jer na tržištu ne postoji interesovanje za njih, to se može promeniti, a Regionalna deponija radiće na unapređenju linije za separaciju, gde bi mogla da ih izdvoji u posebni separator, a postoji i nekoliko inicijativa da se one otkupljuju zajedno sa folijom.

Ostale vesti iz ove kategorije