RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Društvo

Održan Info dan o EU programima

Sanda Mileusnić | 14. novembar 2019. | 14:23 | Društvo

Održan Info dan o EU programima

U okviru projekta „Podrška učestvovanju u EU programima“,  održan je Info dan o EU programima, gde je tim stručnjaka sa iskustvom u apliciranju i sprovođenju ovih projekata, prezentovao mogućnosti apliciranja, načine za pronalaženje partnera, kao i podobnosti za apliciranje sa konkretnim programom za ciljani program. Sve ovo bilo je namenjeno zainteresovanima za učešće u nekom od programa EU.

Programi koje finansira EU su od izuzetnog značaja za svaku zemlju, ali većina ne zna mnogo o njima, o pravu učešća, gde da apliciraju, kako da dobiju sredstva, kako izgleda procedura, a ovaj projekat te nedoumice treba da razjasni. Za one koji nemaju mogućnost prisustvovanja ovakvim seminarima, kreirana je i platforma e-learning.

„Info dan je namenjen ljudima koji žele da apliciraju na bilo koji projekatkoji finansira EU, ali ne znaju koji je najbolji za njih, pa mogu da kažu čuli smo za Horizont 2020, ali nismo sasvim sigurni da li smo kvalifikovani  i da li je on za nas, ili nam više odgovara program kao Erasmus. Mi danas objašnjavamo sve programe ukratko, a nakon toga, učesnici bi trebalo da znaju šta se aplicira za koji program.“

Apliciranje na ove programe nije lako, ali se Srbija dobro kotira među zemljama regiona. Mnogo njih odustane zbog procedure, a savet vođe ovog projekta, je da se mora pokušati.

„Morate učiti dosta da dobijete novac, zato što EU želi da bude sigurna da imate dobru ideju i morate ih ubediti da vam daju novac, ali to je takođe indirektno novac srpskih poreskih obveznika, tako da ga treba mudro potrošiti i za to služi predlog. Nije lako, ali je moguće.“

Projekat „Podrška učestvovanju u EU programima“ finansira EU, a vrednosti je 1,5 miliona evra. Nakon Info dana, uslediće njegova druga faza  u kojoj se objašnjava kako pronaći poziv  za program na osnovu kojeg se aplicira i kako treba pripremiti predlog i rukovoditi programom, dok je treća faza kamp u kom se vežba pisanje predloga.

Ostale vesti iz ove kategorije