RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Društvo

Vinari proslavili Dan mladog vina

Sanda Mileusnić | 15. novembar 2019. | 12:10 | Društvo

Vinari proslavili Dan mladog vina

Red vitezova vina „Arena Zabatkiensis“ proslavio je Dan mladog vina, manifestaciju koja se širom sveta obeležava treće nedelje novembra, a ovo je bila prilika da se po prvi put proba  tridesetak  vina ranih sorti berbe 2019.godine sa naših vinograda.

Proslava Dana mladog vina kod nas se organizuje po 18.put, a to je događaj koji baštini dva kulturna pravca. Onaj stariji potiče iz naših krajeva i zasniva se na kultu Sv. Martina, zaštitnika vinara i podrumara, dok se drugi, mlađi, vezuje za francusko mlado vino božole, iz istoimene oblasti.

Kreativnim spojem ova dva kulturna nasleđa, nastao je Dan mladog vina, odnosno prvi susret sa vinom ovogodišnjeg roda.

Ova godina bila je relativno dobra, ističe Boni Laslo iz vinarije DiBonis. Iako se često kaže da je vino što starije, to bolje, mlado vino je ovom prilikom bilo u prvom planu, a cilj događaja je isprobavanje raznih vina i upoređivanje sa konkurencijom.

Koliko bi dugo vino trebalo stajati zavisi prvenstveno od vrste, dok roze ili belo mogu da se piju već prve godine, crno treba da odstoji malo duže.

Iako se u našim krajevima ne pravi svetski poznati božole, ima drugih vina koja rano dospevaju i koja se mogu ravnopravno sa njim porediti, belo buvije i crveno portugizer. Osim ove dve sorte, na Danu mladog vina bile i sorte slanka, šardone i čersegi fizereš.

Ostale vesti iz ove kategorije