RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Društvo

Ruže i venci za 15 nevino stradalih revolucionara

Marijana Tolimir | 18. novembar 2019. | 13:31 | Društvo

Ruže i venci za 15 nevino stradalih revolucionara

U znak sećanja na subotičke komuniste koje su mađarske okupacione vlasti osudile na smrt 18. Novembra 1941. godine, održan je komemorativni skup i položeni su venci i cveće na spomenik „Balada vešanih“.

Petnaest ruža za petnaest nevino ubijenih revolucionara. Presudom mađarskog prekog vojnog suda na smrt vešanjem osuđeni su subotički komunisti, a kazna je izvršena na današnji dan pre tačno 78 godina. Život je izgubilo 14 mladića i jedna devojka.

Ne smemo zaboraviti da su nevini ljudi stradali u borbi za obične i normalne živote i naš je zadatak da negujemo sećanje na njih, poručio je načelnik Severnobačkog okruga, Dragi Vučković.

Na spomenik „Balada vešanih“ vence su položili predstavnici Grada, Sevrnobačkog upravnog okruga, SUBNOR-a, Komunista,  a đaci Politehničke škole simbolično su stavili ruže.

Tekst je objavljen u okviru projekta „Normiranje“, koji je sufinansiran iz budžeta Ministarstva kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Ostale vesti iz ove kategorije