RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Društvo

Povratak u Srbiju - mogućnost za novi početak

Aleksandra Orlić | 18. novembar 2019. | 15:56 | Društvo

Povratak u Srbiju - mogućnost za novi početak

Tokom ove i prošle godine, 457 Subotičana dobilo je pomoć u vidu ekonomskog osnaživanja, unapređenja uslova stanovanja i pravne zaštite putem projekta „Mogućnost za novi početak“. Projekat ima za cilj poboljšanje uslova života i reintegraciju povratnika u našu zemlju, koji je uz pomoć lokalne samouprave i nemačke Vlade, realizovala Ekumenska humanitarna organizacija.

Brahimi Niaz je sa Kosova, gde je i rođen, u Suboticu došao 2000. godine, i trenutno bez posla, u svom domu živi sa još petoro članova porodice. Krov nad glavom je, kako kaže, obezbedio svojim radom i trudom, kom je nedostajalo kupatilo i laminat.

Mogućnost za „novi početak“ dobili su prvenstveno oni koji su se u našu zemlju vratili po sporazumu o readmisiji iz Nemačke ili drugih zemalja Zapadne Evrope, a potom i lokalno, socijalno ugroženo stanovništvo. Kroz tri komponente, 29 subotičkih porodica je za dve godine prilmilo novčanu pomoć i građevinski materijal za rekonstrukciju stambenih objekata i unapređenje stanovanja, 19 porodica je dobilo novčanu podršku za započinjanje spostvenog biznisa, dok je za njih 106 omogućena besplatna pravna pomoć i podrška, kao što je pribavljanje i prevod dokumenata i slično.

Ovaj projekat, nastavak je uspešne saradnje Grada i Ekumenske humanitarne organizacije, čije zbližavanje je tokom godina na različite načine doprinelo poboljšanju uslova života socijalno ugroženih porodica, prevashodno romske populacije.   

Pored Subotičkih porodica, ovakve vrste pomoći, su u ovoj godini na teritorije Vojvodine dobili i žitelji Kikinde, Zrenjanina i Žitišta.

Ostale vesti iz ove kategorije