RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Zdravstvo

Zabeležen porast Subotičana sa hroničnom opstruktivnom bolešću pluća

Aleksandra Orlić | 19. novembar 2019. | 16:04 | Zdravstvo

Zabeležen porast Subotičana sa hroničnom opstruktivnom bolešću pluća

U toku protekle godine na Odeljenju pulmologije Opšte bolnice Subotica, od hronične opstruktivne bolesti pluća lečeno je oko 200 osoba, dok je ove godine konstatovan blagi porast za oko 40 pacijenata više - podaci su sa kojima dočekujemo Svetski dan borbe protiv ovog oboljenja.

Hronično opstruktivna bolest pluća važi za najčešći poremećaj životnih funkcija savremenog sveta, koji usled zagađenja vazduha i aktivnog i pasivnog pušenja duvana zahvata sve veći broj ljudi i javlja se nakon treće ili četvrte decenije života. U Srbiji ona predstavlja peti najčešći uzročnik smrti, od koje mnogi boluju a da to ni ne znaju, te je rana dijagnostika i pravovremeno započinjanje terapije od velikog značaja.

Odeljenje pulmologije Opšte bolnice danas je za sugrađane organizovalo besplatne spirometrijske preglede, kako bi proverili svoje disajne funkcije i dobili savete o poboljšanju i unapređenju zdravlja.

Svetski dan borbe protiv hronične opstruktivne bolesti pluća, obeležava se sa ciljem da se edukacijom stanovništva zaustavi trend porasta obolelih od ove potencijalno smrtonosne bolesti.

Ostale vesti iz ove kategorije