RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Zdravstvo

Bolesti zavisnosti trenutno manje prisutne među sugrađanima

Aleksandra Orlić | 21. novembar 2019. | 16:20 | Zdravstvo

Bolesti zavisnosti trenutno manje prisutne među sugrađanima

Mesec novembar je prema Međunarodnom i Nacionalnom kalendaru zdravlja posvećen borbi protiv bolesti zavisnosti. Dobra vest je da se u poslednjem periodu u Subotici smanjio broj obolelih od svih oblika zavisnosti, poručuju stručnjaci.

Od ukupnog broja lečenih pacijenata na Odeljenju psihijatrije u proteklom periodu, samo dva posto čine osobe primljene kao zavisnici od narkotika, dok je 10 do 15 odsto hospitalizovano zbog prekomerne upotrebe alkohola, i nekolicina onih koji su zloupotrebljavali ostala hemijska i nehemijska sredstva. Kao i prethodnih godina, najčešće su to muškarci, srednjih godina, a najveću uzrok okretanju ka „drugačijoj stvarnosti“ je nagomilavanje problema, stres i loši egzistencijalni uslovi.

Kako objašnjava primarijus dr Zoltan Šagi, načelnik Službe za psihijatriju, razlog smanjenja broja lečenih pacijenata može se dovesti u vezu sa većom informisanošću društva o posledicama zloupotrebe alkohola, cigareta, droge i slično, međutim ključnu ulogu u razlici između korisnika i zavisnika ima pojedinac.

Ukoliko neko pak krene „pogrešnim putem“, dodaje naš sagovornik, rešenje postoji, samo je potrebno obratiti se za pomoć i imati želju za izlečenjem.

Obeležavanje ovog meseca ima za cilj podizanje svesti stanovništva o štetnim efektima droga i mobilisanja celokupnog društva za uključivanje u aktivnosti na suzbijanju njihovog korišćenja.

Ostale vesti iz ove kategorije