RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Društvo

Primarna selekcija otpada u Hemijsko-tehnološkoj školi

Sanda Mileusnić | 22. novembar 2019. | 14:58 | Društvo

Primarna selekcija otpada u Hemijsko-tehnološkoj školi

Hemijsko-tehnološka škola dobila je konstrukciju za separativno sakupljanje otpada, gde će njeni učenici od sada moći da primarnom selekcijom odlažu PET i alu ambalaže. Kontejner prati i manuelni adapter za smanjivanje zapremine otpada, a postavljanje ovog sistema odgovornog upravljanja otpada predstavlja treću fazu projekta „Škole bez otpada – Trashless schools“.

Anja Davčik bila je jedna od 15 učesnika edukativnog kampa, koji je bio začetak ovog projekta, a nakon toga ona je prenela naučeno ostalim učenicima Hemijsko-tehnološke škole. Sada svi oni mogu da odlažu  otpad u ove kontejnere.

Osim što se na ovaj način odvaja plastična i alu ambalaža, zahvaljujući presi, ona će sada zauzimati i manje prostora, što još više doprinosi odgovornom odlaganju otpada. Manuelni adapter za smanjivanje zapremine otpada pronalak je nagrađen zlatnom medaljom na Festivalu inovacija „TeslaFest“.

Smer tehničar zaštite životne sredine se kroz sekcije i redovnu nastavu bavio separacijom otpada, a ovo je korak napred za sve učenike, ocenio je pomoćnik direktora.

Regionalna deponija Subotica bila je partner organizacije Koncept Ekologija-Energija-Ekonomija na ovoj projektu.

Projekat „Škole bez otpada“ imao je za cilj edukaciju učenika subotičkih srednjih škola o značaju očuvanja životne sredine kroz pravilno upravljanje otpadom, a u njegovoj poslednjoj fazi 15 učenika otići će na stručnu ekskurziju u Beograd.

Tekst je objavljen u okviru projekta „Normiranje“, koji je sufinansiran iz budžeta Ministarstva kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Ostale vesti iz ove kategorije